De kracht van stress.

De cijfers liegen er niet om. Bijna 10% van de alle volwassenen in Nederland krijgt PTSS. Ongeveer een kwart van de Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar krijgt te maken met depressiviteit. Nederland telt daarnaast bijna 1,5 miljoen mensen met burn-out verschijnselen.

Stress is in oorsprong een krachtige overlevingsfactor; het zorgt voor een adequate vecht/vlucht respons. Wanneer deze reactie tot zijn recht komt, blijven we in veiligheid en in leven.

Wanneer deze reactie echter onderdrukt wordt of op een andere wijze niet volledig geuit kan worden, blokkeert deze energie. 

‘Trauma’ betekent wond. Voor een snee of botbreuk hebben we een heel scala aan medische opties om te helen en te verzorgen, bij mentaal en emotioneel trauma kiezen we er vaak voor om de klachten te onderdrukken. Zoals een wond kan gaan etteren, zo gaat dat ook met dit soort trauma. 

Opgekropte stress en trauma kan zich op vele manieren aandienen. Twijfel jij of jouw fysieke klachten wellicht een emotionele of mentale achtergrond hebben, neem dan contact op. 

"Ik leefde op koffie, sporten en 3 uur slaap."

Het was september 2017. In die tijd werkte ik bij de grensbewaking van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Ik was net minder uren gaan werken, want in april 2016 had ik de deuren van CrossFit Leiden geopend. Gestart met twee compagnons en ontstaan uit een gedeelde passie voor functioneel bewegen en optimale gezondheid.
Twee totaal verschillende banen en vaak op dezelfde dag bij allebei veel uren maken. Ik leefde op koffie, veel koffie. Slaap was verleden tijd, ik sliep gemiddeld zo’n 4 uur per nacht, soms zelfs helemaal niet. Ik lag dan uren in mijn bed te draaien, de slaap totaal niet kunnen vatten. De combinatie van veel koffie en hard willen sporten zorgde dat ik het net ietsje langer uit hield.

Tijdens een IBT training gebeurde het, de klap die me onderuit schoffelde…

Een aantal keer per jaar oefen je samen met je collega’s verschillende scenario’s, aanhoudingstechnieken, ambtshandelingen en sta je op de schietbaan, waar we die dag waren gestart. Na de lunch kregen we een schriftelijk examen om daarna in de dojo verschillende scenario’s te gaan oefenen.
Bij het prepareren van mijn vuurwapen, zodat je veilig op de ‘verdachte’ (niemand minder dan je eigen collega) kan richten en diegene dat ook kan zien, ging het mis.
Bij deze handeling moet je de trekker overhalen zodat je het wapen vervolgens in delen uit elkaar kan halen. Normaal hoor je dan een droge tik van de slagpin. In mijn geval hoorde ik een luide knal. 

Mijn brein stond stil. De tijd stond stil. Mijn collega’s waren stil. Vol ongeloof keek ik om me heen zonder me te beseffen dat de knal bij mij vandaan kwam. Toen ik dat eenmaal door had, wist ik dat het goed fout zat.
Gelukkig had ik niemand geraakt. Naast een gat in de muur en een paar suizende oren had ik wel een enorme deuk in mijn zelfvertrouwen. Schuld, schaamte en angst deden hun intrede.

De militair arts vertelde me later dat ik last had van spanningsklachten. Een wat vage term die de lading van wat ik voelde nauwelijks dekte. Ik was leeg, fysiek en emotioneel gesloopt. Ik liep al langere tijd op het uiterste van mijn kunnen maar vond steeds weer een manier om me voort te slepen en de buitenwereld te laten zien dat alles goed ging.

Pillen en praten.

De raad die ik destijds kreeg voor mijn herstel waren 2 weken rust houden, medicatie die helpen bij slaapproblemen (maar ook een hoge verslavingsfactor hebben), en ‘leuke dingen doen’.

achtergrond afbeelding
achtergrond afbeelding
NIEUW DOEL

De kracht tussen ademen, bewegen, fysieke en mentale weerstand.

Ik had een nieuw doel voor ogen: optimaal herstellen van deze depressie met de kennis die ik in huis had. Ik wist hoe het menselijk lichaam werkte. Als CrossFit coach had ik jarenlang lesgegeven. Met die kennis dook ik in theorie. Hoe werkt het zenuwstelsel eigenlijk? Waarom raken mensen gestresst? Hoe kan het dat er zoveel depressie, PTSS en trauma in de wereld is. En waarom lijkt het alsof we alleen maar Pillen of Praten aanbieden als zorgmodel? 

Ik legde de link tussen bewegingspatronen en fysieke en emotionele staten, de effecten van verschillende manieren van ademen en hoe je dit kunt reguleren. Er ging een wereld voor me open. Ondanks dat mijn energie nog steeds van ver moest komen, wist ik dat ik op het juiste pad zat.
Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in de connectie tussen ademhalen, bewegen en stress systemen. Hier zat zoveel waarde in, zeker omdat ik de uitwerking zo helder op mijzelf kon zien. 

MISSIE EN VISIE

Rust in je lijf, kracht in je kop en balans in je leven.

Fullviss is ontstaan met een heldere missie:  

Mensen met depressie, PTSS en trauma een krachtig, zelfverzekerd en vrij leven bieden. Dit doen door een werkende combinatie van de eeuwenoude principes van ademwerk, spanning en energie uiten in krachtige en uitdagende beweging en de mentale weerstand zoeken in bijvoorbeeld ijsbaden. De rode draad door het geheel is een wetenschappelijke onderbouwing. 

achtergrond afbeelding

Wie zijn wij?

Jeroen van der Most van Spijk

Eigenaar en oprichter van Fullviss.

Level 2 Breathwork Facilitator Kasper van der Meulen

Emotional Release en Bokstherapie 

Opgeleid facilitator Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) & Trauma Release & Breathwork (TRB®).

Adem en koude therapie

Wandelcoaching en -therapie

CrossFit coach sinds 2014

Motto: Je krijgt wat je nodig hebt, je krijgt wat je aankunt. 

Fabian Dashorst

Opgeleid facilitator Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) & Trauma Release & Breathwork (TRB®).

Ervaring met Adem- en kou therapie sinds 2017

Gedrags-, voedings- en lifestyle coach sinds 2017.

Personal Trainer sinds 2005

Motto: “Memento Mori” Gedenk te sterven om elke dag weer maximaal te leven.

Wil jij eindelijk de rust in je lijf en de kracht in je kop?

achtergrond afbeelding

Hoogtij 185
2201 VX Noordwijk

hallo@fullviss.nl
06 15614460

Fullviss draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders