De kracht van stress.

De cijfers liegen er niet om. Nederland telt bijna 1,5 miljoen mensen met burn-out verschijnselen. We werken steeds harder, en zorgen steeds slechter voor onszelf. Door deze stress zijn de meeste mensen meer gaan eten en verkeerd gaan ademen, wat weer een vicieuze cirkel maakt naar meer stress. Om tot nieuwe resultaten te komen, moet je dus dingen anders gaan doen. En daar zit de kracht. Zoek de weerstand, stap buiten je comfort zone en groei.

"Ik leefde op koffie, sporten en 3 uur slaap."

Het was september 2017. In die tijd werkte ik bij de grensbewaking van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Ik was net minder uren gaan werken, want in april 2016 had ik de deuren van CrossFit Leiden geopend. Gestart met twee compagnons en ontstaan uit een gedeelde passie voor functioneel bewegen en optimale gezondheid.
Twee totaal verschillende banen en vaak op dezelfde dag bij allebei veel uren maken. Ik leefde op koffie, veel koffie. Slaap was verleden tijd, ik sliep gemiddeld zo’n 4 uur per nacht, soms zelfs helemaal niet. Ik lag dan uren in mijn bed te draaien, de slaap totaal niet kunnen vatten. De combinatie van veel koffie en hard willen sporten zorgde dat ik het net ietsje langer uit hield.

Tijdens een IBT training gebeurde het. Een aantal keer per jaar oefen je samen met je collega’s verschillende scenario’s, aanhoudingstechnieken, ambtshandelingen en sta je op de schietbaan, waar we die dag waren gestart. Na de lunch een schriftelijk examen om daarna in de dojo verschillende scenario’s te oefenen.
Bij het prepareren van mijn vuurwapen, zodat je veilig op de ‘verdachte’ kan richten en diegene dat ook kan zien, ging het mis. Bij deze handeling moet je de trekker overhalen zodat je het wapen vervolgens uit elkaar kan halen. Normaal hoor je dan een droge tik van de slagpin. In mijn geval hoorde ik een luide knal. 

Mijn brein stond stil. De tijd stond stil. Mijn collega’s waren stil. Vol ongeloof keek ik om me heen zonder me te beseffen dat de knal bij mij vandaan kwam. Toen ik dat eenmaal door had, wist ik dat het goed fout zat.
Gelukkig had ik niemand geraakt. Naast een gat in de muur en een paar suizende oren wel een enorme deuk in mijn zelfvertrouwen. Schuld, schaamte en angst deden hun intrede.

De militair arts vertelde me dat ik last had van spanningsklachten. Een wat vage term die de lading van wat ik voelde nauwelijks dekte. Ik was leeg, fysiek en emotioneel gesloopt. Ik liep al langere tijd op het uiterste van mijn kunnen maar vond steeds weer een manier om me voort te slepen en de buitenwereld te laten zien dat alles goed ging. De raad die ik destijds kreeg voor mijn herstel waren 2 weken rust houden, medicatie die helpen bij slaapproblemen (maar ook een hoge verslavingsfactor hebben), en ‘leuke dingen doen’.

achtergrond afbeelding
achtergrond afbeelding
NIEUW DOEL

De kracht tussen ademen, bewegen, fysieke en mentale weerstand.

Ik had een nieuw doel voor ogen: optimaal herstellen van deze burnout met de kennis die ik in huis had. Ik wist hoe het menselijk lichaam werkte. Als CrossFit level 2 coach had ik jarenlang lesgegeven. In die tijd zaten mijn compagnon en ik in de Strongfit mentorgroep waar we de diepte indoken en nog meer nieuwe kennis vergaarden. Er werden linken gelegd tussen bewegingspatronen en fysieke en emotionele staten, de effecten van manieren van ademen en hoe je dit kunt reguleren. Er ging een wereld voor me open. Ondanks dat mijn energie nog steeds van ver moest komen, wist ik dat ik op het juiste pad zat.
Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in de link tussen ademhalen, bewegen en stress systemen. Hier zat zoveel waarde in, zeker omdat ik de uitwerking zo helder op mijzelf kon zien. Uiteindelijk deed de kans zich voor om een 5-daagse Breathwork Mastermind te doen bij Kasper van der Meulen. Ik had al meerdere Wim Hof workshops gedaan, maar de waarde van deze Mastermind oversteeg alles wat ik tot die tijd wist. Inmiddels is het ademwerk een vast ritueel in mijn dagelijkse leven.

MISSIE EN VISIE

Rust in je lijf, kracht in je kop en balans in je leven.

Fullviss is ontstaan met een heldere missie: Succesvolle ondernemers en managers een krachtiger, zelfverzekerder en vrijer leven te geven. Dit doen door een werkende combinatie van de eeuwenoude principes van ademwerk, energie uiten in krachtige en uitdagende beweging en de mentale weerstand zoeken in ijsbaden. De rode draad door het geheel is de ademhaling. Je adem is een enorm krachtig middel in al deze onderdelen en heeft een grote, positieve impact daarbuiten. 

achtergrond afbeelding

Wil jij eindelijk de rust in je lijf en de kracht in je kop?

achtergrond afbeelding

Hoogtij 185
2201 VX Noordwijk

hallo@fullviss.nl
06 15614460

Fullviss draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches